Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Muffiny z gruszkami i imbirem

Bardzo wilgotne, słodziutkie muffinki. Imbir jest bardzo mało wyczuwalny, więc następnym razem dodam więcej.

muffiny_gruszka_imbir

Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 75 g jasnego brązowego cukru do posypania muffin przed pieczeniem
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 140 ml kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
  • 125 ml oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 jajka
  • 300 g gruszek (ok 3 szt)

Krok po kroku

  1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, cukier, imbir. W drugim- mokre: śmietanę, olej, miód, jajka. Połączyć wszystko razem, dodać pokrojone w kostkę gruszki. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
  2. Formę do muffin wyłożyć papilotkami (gdy nie mamy papilotek, można pociąć papier do pieczenia na kwadraty i wyłożyć nimi formę- składając 2 kwadraty razem). Wyłożyć ciasto. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec ok 25 min w temperaturze 200 C.  Mi z przepisu wyszło 15 sztuk.