
Muffiny z gruszkami i imbirem
Bardzo wilgotne, słodziutkie muffinki. Imbir jest bardzo mało wyczuwalny, więc następnym razem dodam więcej.
Składniki
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 75 g jasnego brązowego cukru do posypania muffin przed pieczeniem
- 1 łyżeczka imbiru
- 140 ml kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
- 125 ml oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 2 jajka
- 300 g gruszek (ok 3 szt)
Krok po kroku
- W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, cukier, imbir. W drugim- mokre: śmietanę, olej, miód, jajka. Połączyć wszystko razem, dodać pokrojone w kostkę gruszki. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami (gdy nie mamy papilotek, można pociąć papier do pieczenia na kwadraty i wyłożyć nimi formę- składając 2 kwadraty razem). Wyłożyć ciasto. Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec ok 25 min w temperaturze 200 C. Mi z przepisu wyszło 15 sztuk.