Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Moussaka

moussaka

Składniki

  • 800 gr mielonej baraniny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml białego wina
  • puszka pomidorów (400gr)
  • 1 laska cynamonu
  • garść świeżego oregano
  • 3 bakłażany
  • sól, pieprz
  • oliwa

Składniki na sos serowy

  • 75 gr masła
  • 75 gr mąki
  • 600 ml mleka
  • 50 gr parmezanu
  • 2 jajka

Krok po kroku

  1. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę i zmiażdżony czosnek podsmażyć na dwóch łyżeczkach oliwy. Dodać mięso i smażyć aż będzie brązowe. Następnie dodać wino, pomidory, posiekane oregano i całą laskę cynamonu. Całość dusić przez 30-40 min. Pod koniec gotowania doprawić  solą i pieprzem.
  2. W tym czasie bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 5 mm. Plastry smażyć na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy (nie wszystkie na raz- tylko jedna warstwa, za każdym razem dodając łyżkę oliwy) aż będą lekko brązowe i miękkie. Usmażonymi plastrami wykładać dno naczynia żaroodpornego o wymiarach ok 20×30 cm. Każdą warstwę bakłażanów doprawić solą i pieprzem.
  3. Aby przygotować sos należy rozpuścić masło i dodać do niego mąkę. Mieszać cały czas i podsmażyć ok 1 min. Stopniowo dodawać mleko cały czas mieszając. Gotować 10 min mieszając od czasu do czasu.  Dodać starty drobno ser i doprawić do smaku solą i pieprzem (najlepiej białym, bo wtedy nie będzie widać drobinek). Odstawić do ostygnięcia na kilka minut. W tym czasie wyjąć laskę cynamonu z mięsa i wyłożyć je na plastry bakłażanów. Do przestudzonego sosu dodać 2 jajka i wymieszać dobrze. Sos wylać na mięso i piec w piekarniku o temperaturze 200 C przez 25- 30 min.