
Mini serniczki z jagodami
Przepyszne! Po prostu niebo w gębie.
Składniki na 4 szklanki
- 25 g masła
- 5 ciastek 'digestive’
- 150 g jagód lub borówek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- sok i skórka z 1 cytryny (ja pominęłam)
Krok po kroku
- Masło roztopić. Ciastka rozdrobnić blenderem lub włożyć do torebki foliowej i rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć nimi dno szklanek i wstawić do lodówki.
- Jagody wymieszać z cukrem i gotować przez ok 3 min aż puszczą sok- pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem (można dodać sok i skórkę z 1 cytryny). W szklaneczkach ułożyć warstwowo serek i jagody. Deser jest gotowy do spożycia od razu.