Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Mini serniczki z jagodami

Przepyszne! Po prostu niebo w gębie.

mini_serniczki_jagody

Składniki na 4 szklanki

  • 25 g masła
  • 5 ciastek ‘digestive’
  • 150 g jagód lub borówek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • sok i skórka z 1 cytryny (ja pominęłam)

Krok po kroku

  1. Masło roztopić. Ciastka rozdrobnić blenderem lub włożyć do torebki foliowej i rozkruszyć za pomocą wałka do ciasta. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć nimi dno szklanek i wstawić do lodówki.
  2. Jagody wymieszać z cukrem i gotować przez ok 3 min aż puszczą sok- pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone wymieszać ze śmietaną i cukrem pudrem (można dodać sok i skórkę z 1 cytryny). W szklaneczkach ułożyć warstwowo serek i jagody. Deser jest gotowy do spożycia od razu.