Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Kruche ciasto z malinami i pianką

kruche_ciasto_maliny_pianka

Ciasto

  • 2,5 szkl mąki
  • 250 gr masła lub margaryny (zimnego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka

  • 5 białek
  • 1 szkl cukru (najlepiej drobnego do wypieków, w UK caster sugar)
  • 1 opakowanie (16 gr) cukru waniliowego
  • 2 opakowania (40 gr) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/2 szkl oleju

Dodatkowo

  • 500 gr malin (mogą być mrożone, nie trzeba ich wcześnie rozmrażać)
  • cukier puder do posypania

Krok po kroku

  1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami.  Ciasto podzielić na dwie części- 40% i 60%. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok godz aż ciasto będzie twarde. Można to zrobić dzień wcześniej.
  2. Blachę o wymiarach ok 20cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć równomiernie i piec ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C.  Zostawić do wystudzenia.
  3. Białka ubić mikserem na sztywno. Dodawać powoli, nie przerywając miksowania, cukier i cukier waniliowy. Następnie bardzo powoli wsypać proszek budyniowy i wlać olej, cały czas miksując.
  4. Ubitą piankę wyłożyć na wystudzony spód. Wyłożyć maliny, otworkami do góry delikatnie je wciskając. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 30-40 min w temperaturze 190 C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.