Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Golonka

golonka

Składniki

  • 2 golonki po 1 kg
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 5 listków laurowych
  • 8-9 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soli peklowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 litra wody przegotowanej
  • piwo

Krok po kroku

  1. Do 1,5 l wody dodajemy czosnek, listki, ziele, sól peklową, cukier i sól kuchenną- mieszamy.
  2. Golonki myjemy porządnie. Wkładamy do garnka i zalewamy naszą wodą z przyprawami.Przykrywamy i wkładamy do lodówki na całą noc (albo dłużej). Do naczynia żaroodpornego wlewamy pół piwka i kładziemy goloneczki. Rozgrzewamy piekarnik do 200*C i pieczemy ok 2h od czasu do czasu polewając je piwem i przekręcając. Jeżeli mamy większą golonkę to należy wydłużyć czas pieczenia o 30 min.