Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Ciasto z owocami i kruszonką

Mocno maślane, z chrupiącą kruszonką- po prostu pyszne!

ciasto_kruszonka_owoce

Ciasto

  • 600 g owoców
  • 200 g masła
  • 160 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Kruszonka

  • 100 g masła, schłodzonego
  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru

Krok po kroku

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (z wyjątkiem masła do kruszonki). Masło utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Po kolei dodawać jajka, jedno po drugim. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką. Blachę o wymiarach 20X30 wyłożyć papierem. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
  2. Na wierzch wyłożyć owoce (jeśli są duże  to przekroić na pół), rozcięciami ku górze. Aby przygotować kruszonkę należy dodać pokrojone w drobną kostkę masło do mąki i cukru pudru i rozcierać w palcach aż powstanie coś w rodzaju mokrego piasku. Ciasto posypać równomiernie kruszonką. Piec w temperaturze 175 C ok 45 min.

ciasto_kruszonka_owoce_1