
Tiramisu
Zdecydowanie moje ulubione ciasto. Kremowe, z wyczuwalną nutą kawy i alkoholu. Po prostu palce lizać. Przepis na dużą porcję- można zrobić z połowy składników.
Składniki
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów
- 1 kg sera Mascarpone
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki alkoholu ( może być wódka, amaretto, ja dodaję Baileys)
- kakao do posypania
Krok po kroku
- Zagotować ok szklanki wody, połączyć z kawą i alkoholem w miseczce. Żółtka ubijać z cukrem, aż powstanie prawie biała, puszysta masa. Powoli dodawać serek Mascarpone, ucierać do otrzymania gładkiej masy. Białka jajek można ubić i dodać do masy (opcjonalnie)- będzie wtedy bardziej puszyste.
- Biszkopty namoczyć w kawie z alkoholem i wyłożyć warstwę w naczyniu o wielkości ok 30cmX25cm. Posypać kakao i ostrożnie wyłożyć połowę masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, posypać kakao, wylać resztę masy. Ciasto posypujemy kakao po wierzchu tuż przed podaniem, inaczej brzydko się 'zleje’.
- Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej podawać dopiero następnego dnia.