Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Tiramisu

Zdecydowanie moje ulubione ciasto. Kremowe, z wyczuwalną nutą kawy i alkoholu. Po prostu palce lizać. Przepis na dużą porcję- można zrobić z połowy składników.

tiramisu

Składniki

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów
  • 1 kg sera Mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki alkoholu ( może być wódka, amaretto, ja dodaję Baileys)
  • kakao do posypania

Krok po kroku

  1. Zagotować ok szklanki wody, połączyć z kawą i alkoholem w miseczce. Żółtka ubijać z cukrem, aż powstanie prawie biała, puszysta masa. Powoli dodawać serek Mascarpone, ucierać do otrzymania gładkiej masy. Białka jajek można ubić i dodać do masy (opcjonalnie)- będzie wtedy bardziej puszyste.
  2. Biszkopty namoczyć w kawie z alkoholem i wyłożyć warstwę w naczyniu o wielkości ok 30cmX25cm.  Posypać kakao i ostrożnie wyłożyć połowę masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, posypać kakao, wylać resztę masy. Ciasto posypujemy kakao po wierzchu tuż przed podaniem, inaczej brzydko się ‘zleje’.
  3. Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej podawać dopiero następnego dnia.