Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Schab z porem i marchewką

Pyszny przepis na niedzielny obiad lub wizytę gości. Zamiast schabu można też użyć karkówkę lub łopatkę.

schab_por_marchewka

Składniki

  • ok 1 kg schabu w plastrach
  • 3-4 marchewki
  • 1 duży por lub 2 małe
  • 3 ząbki czosnku (może być też granulowany)
  • sól, pieprz
  • ketchup
  • majonez

Krok po kroku

  1. Mięso rozbić na plastry o grubości ok 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć czosnkiem. Plastry mięsa ułożyć jeden przy drugim w naczyniu do pieczenia. Posmarować ketchupem. Marchewkę zetrzeć na tarce i posypać nią mięso, następnie posmarować majonezem. Por pokroić i sparzyć gorącą wodą (niekoniecznie), ułożyć na wierzchu.
  2. Danie należy piec pod przykryciem ( ja piekę w blaszce przykrytej folią aluminiową) ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy robimy to danie z karkówką należy je piec ok 45 min.