Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Karkówka w sosie z coca-coli

Połączenie coli z ketchupem tworzy pyszny słodko-pikantny sos. Idealny również do żeberek.

karkowka_cola_ketchup

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • szkl coca-coli
  • szkl ketchupu pikantnego
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy

Krok po kroku

  1. Karkówkę pokroić w plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć kilka minut na mocno rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykrywką). Colę wymieszać z ketchupem, miodem i musztardą.
  2. Plastry karkówki zalać sosem, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok 45min. W trakcie pieczenia, gdy widzimy, że sos się mocno gotuje, temperaturę można trochę zmniejszyć do 170.