Logo FoodLover.pl
Serce do jedzenia

Babka cytrynowa

Puszysta babka z cytrynową nutą. Idealna do popołudniowej herbatki.

babka_cytrynowa

Składniki

  • 200g mąki ziemniaczanej
  • 100g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g masła/margaryny
  • 3 cytryny
  • szklanka cukru pudru

Krok po kroku

  1. Rozpuścić masło i zostawić aż przestygnie. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Skórkę z cytryn zetrzeć na drobnej tarce. Wycisnąć sok z 2 cytryn i dodać do masy. Masę przelać do tortownicy, keksówki lub formy do babek. Piec 45 min.
  2. Gdy ciasto wystygnie przygotować lukier (cukier puder utrzeć energicznie z sokiem z cytryny- gdy będzie za gęsty można dodać odrobinę wody). Rozprowadzić lukier po cieście, poczekać aż zastygnie. Smacznego!